What the cork? Wat jij nog niet wist over het eeuwenoude materiaal: kurk

Kurk is al lange tijd een populair materiaal voor designers en architecten. Het materiaal is sterk, milieuvriendelijk en heeft een bijzonder mooi uiterlijk. De productie van kurk is een uniek en duurzaam proces. Maar wat maakt kurk zo duurzaam en veelzijdig om te gebruiken voor jouw interieur design en projecten?

Kurk is een natuurlijk proces. Iedere 9 jaar groeit vanzelf de schors (kurk) weer aan de boom waarna het weer op een natuurlijke wijze 'geschraapt' kan worden. De kurkbomen gaan over het algemeen 400 jaar mee en groeien in de regio’s van Portugal, Spanje en Noord-Afrika: Marokko Algarije etc. Afhankelijk van de verwerkingswijze van het kurk, krijgt het een grovere tot minder grove uitstraling.

Kurk wordt gemaakt van de schors van de kurkeik, hiervoor wordt de boom elke 9 jaar geschild. Om kurk te winnen hoef je de boom dus niet te kappen, sterker nog, door het winnen van de kurk leeft de kurkeik juist langer! Een kurkeik die niet wordt geschild leeft zo'n 80 jaar, eentje die wel wordt gebruikt voor de kurkproductie kan hierdoor zo'n 200 jaar worden. En dat zijn heel wat extra jaren om CO2 uit de lucht te halen. Er is wereldwijd zo'n 2.200.000 hectare kurkbos waarvan het meeste zich in Portugal en Spanje bevindt.

Het gebruik van kurk voor akoestische doeleinden is al zo oud als het einde van de 18e eeuw. Het werd vooral gebruikt in concertzalen, theaters en andere grote ruimtes waar akoestische prestaties van het hoogste niveau vereist waren. Toen de technologie vorderde, begon men kurk ook als design te gebruiken voor kleinere ruimtes zoals kantoren, geluidsstudio's of leslokalen.

De productie en het ontstaan van ons kurkmateriaal is waanzinnig duurzaam, maar daarnaast ook voor jouw design een echte verrijking. In samenwerking met de fabrikant in Portugal, kunnen wij het kurkdesign toepassen aan wanden, plafonds, of gebruiken als verlichtingsarmatuur en afscheidingen in iedere binnenruimte. Het vormen van het kurkmateriaal kan middels mallen, perforatietechnieken, maar ook snijden en buigen. Vrijwel iedere bewerking is te realiseren.

Wil jij aan de slag met kurk in een van jouw designs of productlijnen? Wij helpen je graag om jouw idee tot realisatie te brengen!

Vraag hier je gratis kurk sample box aan

Vraag hier je gratis kurk sample box aan

Wilt u meer over ons weten?
Kom direct in contact